2016. április 29.

Furcsa szokások a világ minden szegletéből

Sziasztoook!
Hosszas harc után felélesztették a gépem, szóval itt vagyok, és boldogítalak titeket. Amúgy üdv, itt Ashton és Bia, veletek pedig már negyvenhárman vagyunk. <3
Megfogadtam, hogy ezentúl nem pofázok annyit, szóval jó olvasást.

–––––––––––––

Ahány ház, annyi szokás – tartja a mondás. (És ez még rímel is, juj!) És valóban, ahány ország, annyi szokás. A továbbiakban utazzatok el velem a világ minden tájára, és ismerkedjetek meg szokatlan, furcsa és egyszerűen hülye szokásokkal vagy törvényekkel.

EURÓPA

ANGLIA
1. Ennél kimértebb országot nehezen találhatnánk, a ladyk és a lordok még a banánt is késsel vagdalják fel apró darabokra, és villával eszik meg. (A sportszelet papírját pedig nyilván erre kitalált ollóval hámozzák le...) 
2. Továbbá Devonban naplemente után tilos hátrafele menni, szóval ha arra jártok, figyeljetek nagyon, hogy amennyiben a fénylő égitest eltűnik a hotizonton, forduljatok meg... 
3. A férfiak nyilvános helyen pisilése csak akkor nem illegális, ha a kocsijuk hátsó kerekére piszkítanak, miközben a kezüket a jármű tetején tartják.
4. A puszi és az ölelés valóságos molesztálásnak számít. Ezaz, védjük a privát szférát!

AUSZTRIA
Hatalmas jelentősége van a koccintásnak, nemcsak azért, mert a szemkontaktus elengedhetetlen közben (jó, hogy nem élek kint, én belehalok, ha valaki belenéz a szemembe, és viszonoznom kell a pillantását, gyávabb vagyok, mint egy veszett nyuszi), hanem mert ennek kihagyása hét rossz évet eredményez, már, ami a szexet illeti. Arról pedig semmit nem találtam, hogyan függ ez össze, mert nagyjából annyi logika van benne, mint a kombinatorikában, azaz semmi.
BULGÁRIA
Az európai népnél a fejrázás jelent igen, a bólintás nemet, szóval elég fura.
GÖRÖGORSZÁG
1. A nyilvános dohányzás tiltása mellett szigorú szabályok korlátozzák az öltözködést. 
2. Magassarkúban egyenesen tilos bejárni a műemlékeket. Ez egyébként teljesen észszerű, rosszul vagyok a kultúráltnak feltüntetett pink magassarkús, miniszoknyás csitriktől, akik csak azért látogatnak meg egy-egy helyet, hogy aztán a selfie-ket mutogathassák. Mármint nem a selfie-kkel van a baj, én köztudottan selfie-függő vagyok és jelentkeznek az elvonási tünetek, ha valamelyik nap nem grimaszol rám a fejem a telefonom képernyőjéről, és igen, az is igaz, hogy a leglehetetlenebb helyeken képes vagyok lőni egy-két fotót, de azért nem egy kamerán át bámulom a világot... Na, mindegy, vissza a görög szabályokhoz. 
3. A Meteorák kolostoraiba a férfiak csak hosszú nadrágban léphetnek be, a magamutogatónak ítélt vagy nadrágos nőket pedig egy apáca ad megfelelő cuccokat. 
4. Az Athosz-hegyi Köztársaság határait pedig csak nagykorú, keleti ortodox hímneműek léphetik át egy majdnem egy évezredes szabály szerint. (Szerintem ez igazságtalan... A feminista énem robbanni fog.)
IZLAND
Bárki lehet orvos, ha kiírja az ajtajára, hogy kuruzsló (izlandiul, persze). Most már tudjuk, hol nem szabad betegnek lenni.
ÍRORSZÁG
1. Ha buszozni szeretnénk, le kell inteni a járművet.
2. Ha pedig a buszsofőr épségben eljuttatott minket a megfelelő megállóba, illik köszönettel jutalmazni. Ezt amúgy itthon sem ártana divatba hozni, bár itt még akkor is úgy nézett rám a vezető, mintha kiesett volna a szemem, mikor köszöntem neki, amíg a lyukasztóval bénáztam.
NÉMETORSZÁG
Tilos ritmusos, katonás lépésekkel menetelni egy hídon, hiszen könnyen leszakadhat. (Azért remélem, Magyarországon jobb építészek vannak.)
OLASZORSZÁG
1. Itt a pizzaevésnek külön etikettje van, nemcsak, hogy merőben elítélik, ha valaki ketchuppel ízesíti, szabályokat hoztak létre, milyen pizzához milyen bor illik, mert a sör megint csak tabu, kézzel enni pedig ugyancsak illetlenség (pedig az olyan jóóó). 
2. A tésztaevés pedig kivétel olyan szempontból, hogy nem kell megvárni, amíg a társaság többi tagja is megkapja.
3. A Maria nevű nők nem léphetnek prostituálti pályára (mocskos diszkrimináció!). 
SPANYOLORSZÁG
1. Gyakran szerveznek éjfél körülre programokat, és most nem feltétlen bulira gondolok, hanem például egy egyszerű mozi is szóba jöhet a késői időpontban.
2. Az emberekkel nagyon közvetlenek, egyenesen illetlenség, ha valaki nem csacsog megállás nélkül (előre látom, hogy engem hatalmas parasztnak titulálnának), és nem kézfogással köszönnek, illetve ismerkednek, hanem puszival.
3. Náluk az is teljesen természetes, hogy szabadon belenyúlnak más tányérjába, és gátlástalanul kóstolgatják a kajájukat (kicsit fáradt vagyok, hajnali háromkor pötyögöm ezeket a sorokat, és az első j helyett véletlen a k-ra ütöttem...).
4. És bár általában rendkívül extrovertáltak, mégsem hívnak meg mindenkit a lakásukba, oda csak a legközelebbi barátok, családtagok nyerhetnek bebocsátást.
5. Nemet mondani pedig egyenesen képtelenek. Általában körülírják, és hosszas körmondatokkal indokolják meg, hogy miért is nem a válasz.
6. Barcelona összes klubjában nagyon az öltözködési elvárások, konkrétan úgy ki kell öltözni, mintha esküvőre készülnél...
7. Az országot a késés birodalmának is becézhetnénk. Hatalmas pofátlanság időben érkezni, húsz-harminc perccel később befutni viszont illendő. A suliban is jó lenne minden órára harminc perccel később beslattyogni...

AMERIKA

AMERIKAI EGYESÜLT ÁLLAMOK
1. Floridában este hat után nem szabad fingani (mér'? nappal rózsaillatú?), Texasban csak a liftben tilos, Saint Louisban viszont a templomban tiltják, és ezért akár életfogytiglant kaphatnak a szabályszegők. Ezeket nem értem, hogy gondolják, mert ezeket az ingereket nagyon nehéz visszatartani, de hát, az USA-ról van szó, nem kéne csodálkozni. 
2. Massachusettes állam egy bizonyos területén pedig két férfi nem cipelhet fürdőkádat keresztül egy parkon, pedig ez amúgy annyira mindennapos.
3. Ohióban tilos egy nyilvános épület falának támaszkodni.
4. Seattle-ben párna kell, ha tömegközlekedési eszközön egy féri ölébe akarunk ülni, máskülönben a pénztárcánk bánja. Erre az az egyetlen megoldás, ha a pasi ül a párja ölébe.
5. Oregonban szabálysértés a sétabotunkkal rácsapni egy kígyó fejére, ami igazán kár, mert már a repülőjegyem is megvolt, hogy pofánüthessek egy kígyót oregonban. Ugyanitt tilos a víz alatt fütyülni, gyanítom, hogy valaki belehalt ebbe az extrém dologba. 
6. Vasárnap pisilés közben tilos az égre nézni New Hampshire lakóinak, ami azért milyen menő már, mert a mi wcnkből egyáltalán nem látni az eget...
7. Arkansas egyik részén nem lehet ivókutakban tisztogatni a műfogsorokat.
8. Kentuckyban évente egyszer kell fürdeni minimum. (Azért érdekelne, hogy ezt hogy ellenőrzik, netán videót kérnek a polgároktól?)
9. Ne Alabamában hódoljatok annak a szenvedélyeteknek, hogy bekötött szemmel suhanva biciklizzetek.
10. Orlandóban az elefánttal parkolásért is ugyanannyit kell fizetni, mintha valaki az autójával állna félre. Biztos vagyok benne, hogy ezelőtt rengetegen próbálták meg elbliccelnj a parkolási díjat úgy, hogy inkább Dumbó rokonaival közlekedtek. 
11. Nyári hőségben Kansasban nem tanácsos öszvérrel főúton mendegélni, de ha muszáj, akkor az állatnak szalmakalapot kell viselnie, máskülönben jön a divatrendőrség...
12. Tenesseeben csakis férfi hívhatja meg választottját randizni. Ezt amúgy pártolom, a klasszikus felállás híve vagyok, és elítélem, ha egy nő kezdeményez...  
13. Wichita területén egy apa sem szegezhet fegyvert kislánya udvarlójára (hajaj, a magyar apák nyilván gondban lennének, ha itthon is lenne ilyen törvény).
14. Arizonában pedig tilos kettőnél több vibrátornak lennie egy háztartásban.
15. New Hampshire-ben szabályokkal óvják a gusztust, például tiltják a leves szürcsölését. 
16. A massachusettesi gyászolók nem ehetnek három szendvicsnél többet a toron, pedig ma már mindenki tudja, hogy nincs is jobb gyógymód a zabálásnál, chh...
17. Coloradóban hátsó lámpával kell felszerelni a cicánkat, ha azt szeretnénk, hogy szabadon rója az utcákat.
18. Oklahomában kegyelmet nem ismerve büntetik a kutyákra grimaszolókat. 
19. Kaliforniában vadászengedély kell az egérfogók felállításához. 
20. Csak az viselhet Kalifornia bizonyos városaiban cowboycsizmát, akinek legalább két tehene van. Ez amúgy jogos, nagyon idegesítő tud lenni, ha valakinek köze nincs a westernhez, és csak divatból hordja...
21. Memphisben megvonták a békák szabadságjogait, egy bizonyos időpont után tilos kuruttyolniuk.
22. A Csendes-óceánban fekvő Guamban tilos szűz nőknek férjhez menni, ezért van egy külön szakma, akik pénzért elveszik a nők szüzességét. Nagy titok, hogy ezt miért nem a leendő pár tagjai intézik el...
23. Coloradóban tilos alvó nőket csókolgatni.
BARBADOS
A terepminta van kitiltva erről a vidékről. Fogalmam sincs, mi okból, de nyilván sok ráció van a törvényben.
KOLUMBIA
Az anyósok végignézhetik a fiatal házaspár első szexuális együttlétét... Kicsit sem bizarr...

ÁZSIA

AFGANISZTÁN
A területen csak a jobb kezükkel esznek – mármint csak azzal, evőeszközt nem használnak –, a másikat az illemhely nyújtotta, speciális célokra használják fel. (Ezen annyit röhögtem... Én meg szoktam mosni a kezem... De lehet, hogy nagyon egyedi vagyok ebből a szempontból...)
BAHREIN
Az ajándékokat nem illik társaságban felbontani. Amúgy ez ajándékozottként elég előnyös, mert nem kell eljátszanunk, hogy tetszik a medvefosbarna pulóver, de ajándékozóként kevésbé jó.
DÉL-KOREA
1. Tapasztalható, hogy az évszakra fittyet hányva öltözködnek, inkább a divatot követik, tehát télen lazán megjelennek ujjatlanban, nyáron pedig gátlás nélkül vesznek kabátot.
2. A nők rendszerint takarják a szájukat a kezükkel beszéd közben. Ezt nem igazán értem, a fogszabályzósok szoktak ilyeneket csinálni.
3. Az is az ország sajátossága, hogy általában guggolva várakoznak a buszra vagy bármilyen más járműre, sőt még azt sem bírják ki állva, hogy a lámpa megadja a zöld jelzést.
4. A böfögés náluk egyértelmű jelzés, hogy jó volt az étel, a fülükben turkálás pedig a legtermészetesebb tevékenység.
5. Étkezés közben orrot fújni elég gusztustalan tevékenység szerintük.
EGYESÜLT ARAB EMÍRSÉGEK
1. Tilos nyilvánosan csókolózni, sőt még a kézen fogva sétálás is túl durvának számít a törvényhozók szerint. Tehát, ha Párizs a szerelem városa (l'amouuuur), akkor az emírségek az antiszerelem megtestesítője. Amúgy nem tudom, mit akarnak ezzel elérni, egyedülálló magányos farkasként tényleg nagyon idegesít, ha úton-útfélen olyan emberekbe botlok, akik mélyre dugják a nyelvüket a másik torkában, de azért ez mégis csak durva. Lángra kaptak olyan hírek is, hogy Dubaion egy ártatlan pusziért is fogtak el párokat... 
2. De az emirátusok prűd hozzáállása nem áll itt le, törvény mondja ki azt is, hogy csak a házastársak kaphatnak közös hotelszobát (mondjuk, ezt nem tudom, hogy ellenőrzik, talán házassági papírokat kérnek, mindenesetre elég humoros).
INDIA
1. A távcsöveket és a kamerákat érdemes a zsebben hagyni a forgalmas helyeken, ugyanis a terrorelhárítást emlegetve, a törvény nevében elkobozhatják...
2. Sok helyen még mindig nem hajlandók WC-ket beépíteni, mert gusztustalannak találják, hogy olyan ülőkére kéne ráülniük, amit előttük más is használt, ezért inkább olyan növényekre végzik a dolgukat, amelyeket előtte már más is hasonlóképpen gondozhatott.
JAPÁN
1. Míg Magyarországon mindenki fittyet hány arra a szabályra, hogy a mozgólépcsőkön illik jobbra húzódni, Japánban ezt törvény szabja meg. Szerintem sokan már első nap a rácsok mögül szemlélnénk a panorámát, mert itt, gyönyörű fővárosunkban minden szép, csak az emberekkel van a baj, ez a figyelmes gesztus például mindenkinek csak akkor jut eszébe, ha éppen neki kell sietnie, ebben az esetben mindenkinek durván beszól, aki a bal oldalon ácsorog, máskülönben pedig úgy gondolja, hogy neki szabad kényelmesen középre állni. Visszaugorva Japánba, gonyolítja a helyzetet, hogy egyes területeken jobb-, míg máshol baloldali a közlekedés. Fő az egyszerűség.
2. Borravalót adni faragatlanság. Nem tudom, miért, de így gondolják, szóval a zsugorik előnyben.
3. A nőknek néhol külön metrókocsikat tartanak fenn, bár ez elég abszurd... Mármint mi van, hogyha fiúval/férfival utazom, aki így így nem tud szólni, hogy le kell szállni?! Bár elég valószínű, hogy a japánok nem közlekedési nullák.
4. Nyitott szemmel mosolyogni elég szemérmetlen, nem elfogadott dolog ugyanis, ha valaki kedvére mutogatja a fogait. (Érzem a zsigereimben, hogy engem ott nagyon utálnának, ugyanis mindig vakítóan mosolygok, és ja, a fogaim is látszanak.)
5. Hong-Kongban, ha egy nő azon kapja a férjét, hogy mást boldogít az ágyban, megölheti...
6. A csók illetlenség, ellenben teljesen meztelenül mutatkozni természetes (nyilván nem az utcán, de fürdőkben például semmi szégyenérzet nincs bennük ezzel kapcsolatban).
KÍNA
1. Hatalmas sértésnek számít tejet kérni a teához. Ezzel amúgy maximálisan egyetértek, teamániákusként mindig meghal egy  jókora darab az agyamból, és elrohad egy kicsi a szívemnek abból a részéből, amivel a társadalmat lehet szeretni. TEA ÉS TEJ?! Mekkora ízlésficam ez! (Amúgy igen, kóstoltam már tejjel, és bánom azt a pillanatot.) 
2. Egyébként a pálcikák "tartását" is megszabják, se ki-, se felfelé mutatva nem szabad őket hagyni, mert úgy a beteg fantáziájú kínaiakat sírkőre emlékezteti. Az evőeszközök összedörzsölése pedig szolid jelzés arra, hogy az ebéd nem volt finom. 
3. Mindig hagyni kell egy kicsit a kajából, mert ha teljesen elfogyasztjuk, az egyértelmű célzást jelent arra, hogy repetára vágyunk. 
4. Udvariatlanságnak számít még csakis a saját poharunkba tölteni, másokra is rá kell sózni egy kis italt.
5. A zebránál megállás súlyos figyelmeztetést von maga után. (De érdekelne, mit gondolnak a gyalogosokról... Azt képzelik, hogy felpattannak egy pegakornis hátára, és átröppennek vele a zebra fölött?)
MALAJZIA
Nem használnak zsebkendőt, nem, még WC-papírt sem, ezért állandóan szívják a taknyukat, ami megfázás esetén brutálbosszantó lehet.
SZINGAPÚR
Tilos a rágózás. Igazából ez is akkora marhaságnak tűnik innen Magyarországról szemlélve, de gyanítom, hogy az ottani társadalom tagjaként teljesen hidegen hagyna a szabály, mert temészetesnek tűnne. A tilalom egy kimondhatatlan, de ezzel szemben bosszantóan rövid nevű politikushoz fűzőik, Li Kuan Júhoz. Megszállott tisztaságmániás, ő tiltotta be a rágót az utcák tisztaságának megőrzése érdekében – amúgy, ahogy hallom, ez nem teljesen eredménytelen ugyanis enni lehet ott a kőről. Egyébként vigyázat, mert Orbitot (ez a reklám helye) vagy más márkát bevinni szigorúan tilos, még magánhasználatra is, az árusításáról pedig már ne is beszéljünk.
THAIFÖLD
1. Itt csak buddhista szerzetesek érinthetik meg mások fejét, mert ezt tartják a legszentebb testrésznek, és hozzányúlni nagyon tiszteletlennek minősül. Amúgy ezt nem ártana a világ minden sarkában bevezetni, utálom, ha borzolják a hajam a rég nem látott férfi rokonok...
2. Fehérnemű nélkül utcára menni bűn.
3. Autóbaleset esetén nem kezdenek el anyázni a sofőrök, és nem a kocsi karcolásait nyalogatják, hanem meggyőzödnek arról, hogy mindenki renben van-e, és megölelik egymást. Ez annyira cuki.

AFRIKA

BURUNDI
Valami nagyon okos megtiltotta a kocogást, mondván, ez csak ürügy arra, hogy a polgárok összeesküvést szervezzenek az állam ellen. Kissé üldözési mániás...
EGYIPTOM
Szokás mindig túltölteni a teát, úgy, hogy a csészealjra cseppenjen. Ha engem kérdeztek, ez csak ostoba pocsékolás, de lehet, hogy csak nyomós okot akarnak adni az edény elmosására...
KENYA
Kicsit máshogy definiálják a vendégszeretetet a maszáj falvakban. Szokás például felajánlani néhány feleséget a látogatónak, hogy jól szórakozzon, és amennyiben ebből az unaloműzésből gyerek lesz, az a falu tulajdonába kerül.
KONGÓ
A törzsfőnök feladata elvenni az arák szüzességét, és amennyiben nem tesz eleget a feladatnak, megfoszthatják a címétől.
TUNÉZIA
Csak szűz mehet férjhez, ezt pedig úgy tudja bizonyítani, ha vérzik a házasság utáni együttlétkor. Ha viszont valaki már elveszetette ezt a kincset, egy sebész gond nélkül helyrevarázsolja a szűzhártyáját.

AUSZTRÁLIA

AUSZTRÁLIA
1. A kengurukkal szexelőknek mentségükre szól, ha be voltak rúgva szeretkezés közben.
2. A Mikulás szánját kenguruk húzzák (az ottani gyerekek nyilván nehezen képzelnek el szarvasokat).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése